Qualandiya: een geval apart


Qualandiya was een Palestijns dorp, een tiental km van Jeruzalem. Als zovele andere werd het in 1948 onder de voet gelopen door het joodse agressieleger. De inwoners werden in 1949 ondergebracht in het gelijknamige vluchtelingenkamp, samen met ontheemden uit andere dorpen als Lydda en Ramle.
Inmiddels verblijven zo’n 12 000 mensen in het kamp met uitzicht op de joodse apartheidsmuur. Qualandyia is het grootste ( en een van de beruchtste ) checkpoint waar dagelijks duizenden Palestijnen uren moeten aanschuiven om bezet Oost Jeruzalem binnen te kunnen voor hun werk, boodschappen of gewoon voor het gebed.
Het joodse leger valt dagelijks, elke morgen en avond, het kamp binnen. Intimidatie en gratuit geweld is het handelsmerk. De druk van de bezetter is immens. De spanningen in het kamp lopen ook op omdat een steeds kleinere minderheid van bewoners een permit krijgt om naar Jeruzalem te kunnen.
Reden genoeg om kennis te maken !

In het kamp is een sterk vrouwencomité actief. Om onze sympathie tastbaar te maken financiert de vzw de aankoop van keukengerei.
Eén van de meest in het oog springende initiatieven in het kamp is de muziekschool. Deze geniet ruime landelijke bekendheid en de muzikanten treden geregeld op tot in het buitenland.

We bekijken of en hoe we de werking van de school kunnen ondersteunen.